Va ser amb l’arribada de la democràcia quan, com a d’altres parts de l’estat Espanyol, gent de Vinaròs va considerar bona la idea de fundar un club d’atletisme. Aquesta associació va ser gestada a poc a poc i de mica en mica; i veritablement fins a l’any 1984 la idea no es va fer realitat documental, encara que abans amb un nom o un altre, hi hagué atletes vinarossencs competint i participant al llarg i ample de l’Estat Espanyol. Podem dir, en veritat, que el nostre club va sortir a partir del Club Sant Gregori i el seu cross. El seu inici, sota el nom de Penya d’atletisme tingué a Juan Domingo Redó, Manolo Piñana i Joaquim Vicent-Guimerà com els seus iniciadors.

El nom “Club Esportiu Vinaròs” es va donar com a resultat d’una mica de consens entre tots aquells que estaven involucrats en la nostra història esportiva. Pot ser siga més perquè d’aquesta forma el nom englobaria no només l’atletisme, que era majoritari entre els constituents, sinó perquè era un mot que podia englobar una bona quantitat més de disciplines esportives. De fet, al naixement del club hi havia diverses seccions esportives, ben delimitades com eren: l’atletisme, amb els seus apartats de pista i fons, la natació, el triatló i la secció excursionista.

L’atletisme estava en principi portat per Joaquim-Vicent Guimerà, amb l’ajut de Fermí Segarra, Juan Manuel Camacho i amb la supervisió de José María Queral (que va ser president del club durant molts anys), Juan Domingo Redó, Mario Miralles, Julian Reina, Robert Ronchera, Encarna Rodríguez i d’altres més, persones entusiastes que donaven suport amb el seu esforç i el seu treball.

A l’apartat de la natació era Constantino Giner qui portava la coordinació d’aquesta petita secció, que al cap del temps és dissoldria; però que obtingué una bona quantitat d’èxits.

La secció de triatló del Club Esportiu Vinaròs va ser capdavantera dins el triatló valencià, ja que amb esforç i l’entusiasme de Robert Ronchera va tindre un paper molt important dins el País Valencià.



Hem de destacar en aquest sentit, que Vinaròs va ser la primera ciutat de la nostra comunitat que organitzà una competició de triatló, i per això sempre que es parla d’aquest fet en l’àmbit valencià, s’anomena al triatló de Vinaròs, com la competició degana de la Comunitat Valenciana.


Molta gent ha fet història dins l’esport al nostre club: Robert Ronchera, si cap, va ser dels primers triatletes del País Valencià, Juan Manuel Camacho i Carles Queral com a uns dels millors fondistes de l’atletisme valencià, Patricia Morales, Alba Sánchez, Josep Antoni Fiol, Julio Barrachina, Sergi Beltran, Rebeca del Corte, Jesús Tomero, Andrea Cabré, Miguel Ordoñez, com a més representatius de l’apartat de la marxa atlètica, que tant de nom ha donat al nostre atletisme al llarg i ample de l’Estat Espanyol.

David Miralles, Cristina Fabregat, Gaspar Mateu, Miguel Angel Rodiel com a destacats en la difícil i molt tècnica especialitat de salt amb perxa. Alex Adell com un dels millors saltadors de llargada de la nostra província. Josep Maria Queral, Josep Lluis Segura i Guillem Adell com a part dels millors semi fondistes del País Valencià. Jose Antonio Figueres, varies vegades campió autonòmic absolut de triatló, i un dels millors triatletes de la història valenciana. Jose Manuel Morales va ser, a la categoria de veterans, varies vegades campió i subcampió d’Espanya en competicions de pista: velocitat i llançaments, que eren les seues especialitats.

Des de la participació d’esportistes del nostre club a la Marató de Nova York o a l’ironman de Hawai, han estat molts els viatges que han travessat la geografia del nostre continent i del nostre món, per representar l’esport vinarossenc. I podem dir que la nostra entitat esportiva ha tingut un bon grapat d’atletes que han representat a la Selecció Espanyola en competicions de caràcter internacional.

Ja més recentment, altres atletes del nostre club han continuat amb els èxits dels anteriors, entre els que podem destacar Laura Estevan i Sofia Limon representants de la Selecció Valenciana de marxa, múltiples medallistes autonòmics com Daniela Murgueitio (triple), Maite Serrat (obstacles), Anna Prats (combinades), Miguel A. i Guille Carvajal (perxa), Juan Arnau (triple), a més dels medallistes nacionals com Kevin Ripollès i David Cornil en la modalitat de perxa, Elka Sanz en tanques, i la més destacada de les nostres atletes, Carla Masip, amb 11 medalles nacionals, 6 vegades campiona d’Espanya de 1500 i 800m, 6a d’Europa Sub 23 i amb el rècord autonòmic júnior de les dues proves.

L’atletisme no és només un esport individual, i el CEVinaròs, a base de treballar totes les disciplines, ha aconseguit, els darrers anys, fer-se un espai entre els conjunts de la Federació Valenciana, i habitualment aconsegueix classificar-se entre els 12 millors equips, fet que permet participar al Campionat Autonòmic de Clubs; destacar que l’equip femení ha pujat al podi en la categoria B en diverses ocasions, fet que sens dubte va ajudar a que, a la Festa de l’esport vinarossenc, l’Ajuntament les reconegués com el millor equip absolut de Vinaròs de la temporada 2018-19.

Tampoc podem oblidar els veterans i veteranes que han anat incorporant-se cada vegada més a la competició atlètica, i el nostre club n’és un bon exemple; sempre tenim una bona representació a totes les curses de 5K, 10K, Mitges i Maratons  que se celebren a prop nostre; a més, molts d’ells desenvolupen un important paper en l’activitat del nostre club, actuant com a jutges o col.laboradors a les competicions, a la Junta, com a entrenadors o simplement tirant una mà sempre que fa falta.

Altre dels objectius importants de la nostra entitat ha estat sempre la promoció esportiva, tant en la vessant més competitiva com la social, i són múltiples les activitats que s’organitzen; algunes, com el Torneig de Cubs o el Triatló de Vinaròs, no s’han pogut mantenir, però el Cross de Vinaròs amb les més de 30 edicions és una de les proves de camp a través més antigues del calendari de la Federació Valenciana; també més de 30 anys acumula la tradicional Volta a Peu de Nadal. A aquestes, cal sumar les “noves” incorporacions; el 1500m urbans que es fa conjuntament amb el 5K i  al llarg de tota la temporada s’organitzen les jornades d’atletisme en pista per a escolars i federats.

Els esdeveniments esportius, juntament amb les activitats socials, com el Sopar de final de temporada, la Torrada a l’Ermita de totes les primaveres, o el Trofeu d’estiu de proves combinades, fan que el nostre calendari siga d’allò més animat amb activitats per a tots els gustos i edats.

Finalment, menció especial mereix la nostra Escola d’Atletisme, que és la base, l’orgull i el futur de la nostra entitat els darrers anys, gràcies a la tasca dels diferents entrenadors i monitors que hi han treballat, una bona planificació, la promoció a Escoles etc, ens ha permès passar dels 20 xiquets i xiquetes que teníem ara fa 10 anys quan vam anar les noves pistes d’atletisme, als més de 90 que any rere any inicien la temporada desitjant aprendre, millorar i gaudir l’atletisme dins el nostre club.

Difo’s, Comercial Juan Murillo i Aigües de Vinaròs han estat, a la nostra història com a club, els nostres principals patrocinadors.

 

Autor del texte: Ximo Guimerà

Revisat per: Xavier Fontelles